RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (RES) PROJELERİNDE DRONE UYGULAMASI İLE DENETİM
Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Hem karada hem de denizde rüzgâr türbini kurulumları, net sıfır karbon emisyonu elde etmek ve geleneksel enerji santrallerine olan bağımlılığı azaltmak için yıldan yıla büyümektedir.
İnşallah, devreye girecek yeni türbinler ile enerji üretim kapasitemiz daha da artacak ve devreye girecek daha fazla rüzgâr enerjisi ile enerji girdi boyutlarımız büyüyecektir.
Bu durumda da, enerjiyi daha verimli üretmek ve diğer enerji üretim yöntemleriyle rekabet etmek için, RES girdi maliyetlerinin azaltılmasına, zamanın iyi değerlendirilmesine, hata payının azaltılmasına etken olacak, destek mühendislik hizmetlerinin devreye girmesi zorunluluk içermektedir.
Çünkü mevcut yapıya göre oluşturulmuş DENETİM, TEKNİK BAKIM ve KONTROL destek hizmetleri giderek zorlaşmakta, yetersiz kadro ve teknik bakım servisleri nedeniyle daha zor hale gelmektedir.
Bu nedenle; önleyici bakımı yürütmek ve teknisyenlerin türbinlere katılma gereksinimini azaltmak için yüksek kaliteli veriler üreten daha hızlı, daha güvenli denetimlere açık bir ihtiyaç duyulmaktadır.
İşte bu aşamada ERA İPLE ERİŞİM Bünyesinde gerçekleştirilen İNOVASYON çalışması ile devreye ERA/ROBOTİK sokulmuştur.
2016 Yılında SABANCI Üniversitesi ile başlatmış olduğumuz İNOVASYON çalışması sonucunda, DETAM GRUP Bünyesinde yer alan Makine – Elektrik ve Sistem Mühendislerimiz, kendilerine sağlanan yaratıcı ortamda ilk ürünlerini yarattılar.
Rüzgâr türbinlerini denetlemek için insansız hava araçları ve yapay zeka kullanan öncü bir otonom sistem olan ;
ERA/ROBOTİK Sistem; RES İşletmeci ve Yüklenicilerine, şimdiye kadar klasik tırmanma yaklaşımı ile ( IRATA, SIPRATA GWO BELGELİ ) Yüksekte çalışma Uzman ve Mühendislerini riske atan ve sürekli tekrarlayan tehlikeli görevler için ideal bir çözüm sunmaktadır.
ERA/ROBOTİK ‘ in temel ilkesi; Rüzgâr Türbinleri denetim sürecinin tam otomasyonudur.
Operatör, bir tablet cihaz kullanarak DRONE’ a havalanma komutu veriyor ve DRONE tüm rüzgâr türbininin görüntülerini otomatik olarak kaydediyor,
Akabinde ERA/ROBOTİK Sistem üzerinden kaydedilen görüntüler, İnişten sonra, bulut tabanlı bir yapay zekâ sistemi üzerinden veriler aktarılarak, olası herhangi bir hasarı tespit etmek için görüntüleri işlenmektedir.
ERA/ROBOTİK Sistem, robotik ve yapay zekâyı birleştirmesi nedeniyle zorlu ve tehlikeli ortamlarda insan hayatını tehlikelerden korumaktadır.
Diğer taraftan; ERA/ROBOTİK Sistem, yalnızca tehlikeli ortamları bertaraf etmekle kalmayıp, aynı zamanda;
- Emek yoğun,
- Pahalı,
- Zaman alıcı ve
- Hataya açık zorlu bir ortamdan müteşekkil karmaşık bir görevi,
- Daha Az bir Emekle
- Daha Ucuza
- Daha Kısa bir sürede
- Daha az bir hata ile gerçekleştirmektedir.
ERAROBOTİK Sistem; Birden fazla özerk sistemin birbiriyle nasıl işbirliği içerisinde çalışacağının en güzel örneklerinden birisidir.
Ayrıca ERAROBOTİK Sistem, çizmiş olduğu VİZYON doğrultusunda,
- Ülkemizin Mavi vatanı DENİZLERİMİZ ile Uluslararası OKYANUS ve DENİZLER’ de
Küçük Bir Tekne üzerinden, insan müdahalesi olmadan otomatik olarak KALKIŞ, İNİŞ ve YAKIT İKMALİ ( Pil Değişimi) yapacak bir hava droe’ u oluşturarak yapmış olduğu, Entegre MAKİNE ve YAZILIM Sistemini daha ileriye götürecek teknolojiler üzerinde çalışmaktadır.
Bu çalışmaların yapılmasında , katkıları olan Tüm DETAM GRUP Yöneticilerine ve bu projenin devreye sokulmasında özverili çalışmalarda bulunan ERA İple Erişim Ekibine çalışmalarında başarılar dilerim.
Dr. İbrahim OĞUR
DETAM GROUP
Yönetim Kurulu Başkanı