DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

DEPREM ÖNCESİ HAYAT KURTACAK ÖNERİLER (1)

Dr. İbrahim Oğur
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ, İŞ HUKUKU UZMANI, EĞİTMEN, DANIŞMAN, BİLİRKİŞİ
01.10.2019
883
A+
A-

DEPREM ÖNCESİ HAYAT KURTACAK ÖNERİLER

DEPREM ÖNCESİ HAYAT KURTACAK ÖNERİLER (1)

GİRİŞ

Üzerinde yaşadığımız yerkabuğu ya da diğer adıyla litosfer, dış biçimini ve içyapısını sürekli olarak değiştiren canlı bir varlık gibidir. Hızlı veya yavaş olarak gelişen hareketleri içinde besler. Bizler, günlük yaşamımızda bu hareketliliğin ve değişikliğin büyük bir bölümünden haberdar olamayız.
Kıta oluşturan hareketler olarak tanımlanan sürekli ve yavaş hareketlerin büyüklüğü yılda I-10 mm kadardır. Yüzbinlerce, milyonlarca yıl sürmektedir.
Ancak insanlar tarafından dehşetle duyulan ve saniyelerle ölçülecek süreler içinde gelişen hızlı yerkabuğu hareketleri vardır ki bunları da deprem olarak adlandırıyoruz. Yani yeryüzünde duyulan ve kökeni doğal nedenler olan yer sarsıntılarına deprem veya zelzele denir.
Türkiye, depremselliği yüksek olan bir bölgede bulunmaktadır. Japonya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar olan hatta Kuzey Anadolu Fay Kuşağı bulunmaktadır. İşte 1999 Yılında Marmara depremi olarak adlandırdığımız deprem ile geçen hafta Silivri merkezli olarak İstanbul’da yaşanmış olan 5.8 ölçesinde ki Depremde bu fay hattı üzerinde oluşmuş depremlerden birisidir.
Depremleri önlemek olanak dışıdır. Ancak günümüzde bilinçli ve etkili yöntemler ile deprem hasarlarının azaltılması mümkün olmakta, depremler ile yaşamak zorunda olan ülkelerde bu doğrultuda büyük çabalar gösterildiği ve başarılı sonuçlar alındığı bilinmektedir.
Bizde Türkiye de yaşayan kişiler olarak oluşacak bu depremlerle yaşamak gerçeği içerisindeyiz
Bugün ki, “Deprem Öncesi Hazırlık olarak adlandırdığımız” makalemizde, sizlere 4 Başlık altında topladığımız Hazırlık safhasının neler içerdiğini aktarmaya çalışacağız. Umarız aktarımlarımız olası bir depremde yararlı olacaktır. Hazırlanma Sayfasını 4 Adım Başlığı Altında Topladık. BUNLAR
BİRİNCİ ADIM : Alanın Korunması
İKİNCİ ADIM : Güvende olmanın Planlanması
ÜÇÜNCÜ ADIM : Afet Malzemelerinin Düzenlenmesi
DÖRDÜNCE ADIM : Mali Zorlukların En Aza İndirilmesi

Şimdi hep beraber bu ADIMLARI yakından inceleyelim.
1. ALANINIZI KORUYUN
Tehlikeleri tanımlayarak ve hareketli eşyaları koruyarak alanınızı emniyet altına alın.
Deprem sallaması neredeyse her şeyi, hatta büyük veya ağır eşyaları hareket ettirebilir. Evinizin ya da iş yerinizin yana doğru çekildiğini ve sarsıldığını hayal edin. ETRAFA NE ATILIR? BUNU NASIL ÖNLEYEBİLİRSİNİZ?

Kitaplıklar gibi mobilyaları yataklardan, kanepelerden veya insanların oturduğu, uyuduğu veya çok fazla zaman geçirdiği diğer yerlerden uzağa taşıyarak. Şimdi Başlayın. AĞIR NESNELERİ ALT RAFLARA TAŞIYIN. Ardından, güvenli olmayan TELEVİZYONLAR, BİLGİSAYARLAR, KİTAPLIKLAR, MOBİLYALAR, SU ISITICISI vb. Şeyleri tanımlamak ve düzeltmek için “tehlike avına” devam edin. BU NEDEN ÖNEMLİ?

Çünkü 1999 MARMARA depreminde, devrilme kitaplıkları gibi teminatsız eşyalardan dolayı birçok insan öldü ve binlerce kişi yaralandı. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ve İÇMİMARLAR ODASI Tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu deprem sırasındaki ölüm ve yaralanmaların% 90’i BİNA YAPMINDAN Kaynaklanırken. % 5 ‘ inin düşen mobilyalardan veya nesnelerden kaynaklandığı belirlendi.
Diğer yaralanmalar, insanların düşmesi veya tehlikeli davranması nedeniyle oldu. Ayrıca, bu tür zararlardan dolayı milyarlarca Lira kaybedildi Bu hasarların, ölüm ve yaralanmaların çoğu, bu içerikleri güvenceye almak için yapılacak eylemlerle önceden önlenebilirdi. Bu yüzden Binanızın sağlamlığının yanında bu adıma önem vermenizi öneririz.
İŞE NEREDEN BAŞLAYALIM? İşe “TEHLİKE AVINA ÇIKARAK” Başlayabilirsiniz
Yaşadığınız Mekânda Bir Liste Oluşturun. Her şeyi halledene kadar her hafta sonu en az bir eşya tutmaya çalışın. Ücretsiz olarak yapabileceklerinizle başlayın. Başkalarından yardım istemeniz veya araçları ödünç almanız gerekebilir. Belki karşılığında onlara yardım edebilir veya topluluğunuzdaki diğerlerine yardım edebilirsiniz. Yapabileceklerinizi üç başlık altında toplayabilirsiniz.

MASRAFSIZ YAPILABİLECEKLER
• Ağır ya da büyük eşyaları yere ya da alçak raflara taşıyın.
• Üzerinize düşebilecek şeyleri çok fazla zaman harcadığınız yerden uzaklaştırın.
• Ağır ya da dengesiz nesneleri kapılardan uzaklaştırın ve rotalardan kaçın.

DÜŞÜK MALİYETLE GİDERİLEBİLECEKLER
• İki metal kablo ile duvar ısıtıcısını ve su ısıtıcısı sabitleyin.
• Ağır mobilyalar ve cihazları duvar tutturucusuna sabitleyin.
• Aynaları ve resimleri kapalı kancalara asın
• Bilgisayarları ve TV’leri özel tutucular ile sabitleyin.
• Silikon, macun veya balmumu kullanarak küçük nesnelerin düşmesini önleyin.
• Mandalları mutfak dolaplarına takın.

BİRAZ DAHA FAZLA MALİYETLE GİDERİLEBİLECEKLER
• Gaz Borularının cihazlarla (su ısıtıcıları, fırınlar ve çamaşır kurutucular gibi) buluştuğu esnek bağlantıları sabitleyin. .
• Avizeleri, .
• Serbest duran odun sobalarını, Borularını veya şömine uçlarını sabitleyin.

2. GÜVENDE OLMAYI PLANLAYIN
Bir felaket planı oluşturarak ve acil durumlarda nasıl iletişim kuracağınıza karar vererek güvenli olmayı planlayın.Evinizdeki herkes büyük bir depremin şiddetli bir şekilde sarsılması sırasında doğru olanı yapacak mı?

Bir sonraki depremden önce, her bir kişinin daha önce, sırasında ve sonrasında ne yapacağını planlamak için aileniz veya ev arkadaşlarınızla bir araya gelin.

Deprem sona erdiğinde, yangın riski, potansiyel fayda ve temel hizmetlerin eksikliği ve artçı şokların kesinliği ile birlikte yaşamak zorunda kalacağız.
 Şimdi plan yaparak hazır olacaksın.
 Bu plan diğer acil durumlar için de faydalı olacaktır.

BİR DEPREM, TERÖRİST SALDIRISI veya DİĞER ACİL DURUMLARI planlamak, parti veya tatil planlamasından çok farklı değildir.

 Acil durum planınızın tahliye ve birleşme planları içerdiğinden emin olun;
 ACİL DURUM irtibat Telefon numaraları
 Acil durum malzemeleriniz ile diğer bilgilerin yerleri.

ŞİMDİ deprem sırasında güvende olmayı planlayın:

 “BIRAK, KORU ve TUTUN Üzerine çalışın
 Her odada sağlam masalar ve masalar gibi güvenli noktalar belirleyin.
 Bir deprem meydana geldiğinde nerede olursanız olun, kendinizi nasıl koruyacağınızı öğrenin.

ŞİMDİ Bir depremden sonra yapılacakları planlayın:

 Ayakkabıları ve El fenerlerini her yatağın yanında tutun.
 Eviniz için bir yangın söndürücü alın. Bu hususta www.detam.com. adresinden veya 444 6 546 NOLU TELEFON üzerinden ulaşabileceğiniz DETAM ACİL DURUMLAR SERVİSİ sizi ve ailenizi doğru kullanması için eğitebilir.
 Evinizdeki herkese acil durum düdüğü kullanmayı ve / veya tuzağa düştüğünde üç kez tekrar vurmayı öğretin. Yıkılmış binaları arayan kurtarma ekipleri sesleri dinliyor olacak.
 Tekerlekli sandalye kullanımı, yürüyüş yardımı, özel diyetler veya ilaç kullanımı gibi özel şartlar veya durumlar ile hane halkı üyelerinin ve komşuların ihtiyaçlarını belirleyin.
 İLK YARDIM eğitim kursuna katılın. Çevrenizdeki diğer kişilerin ilk yardım eğitimi almalarına öncülük edin. Bu hususta www.detam.com.tr adresinde ulaşacağınız DETAM İLK YARDIM EĞİTİM DEPARTMANI Size yardımcı olacaktır
 Elektrik, Su, Doğal Gaz gibi Hizmet girdilerinin yerini öğrenin. Evinize giren, gaz, su ve elektriği nasıl kapatacağınızı bildiğinizden emin olun. Gazı, yalnızca sızan gazın kokusunu alıyorsanız veya duyuyorsanız kapatın.
 Duman alarmları kurun ve aylık olarak test edin. Pili yılda bir kez veya alarm “cıvıl cıvıl” bir ses çıkardığında değiştirin. (düşük pil sinyali).
 Acil durumlarda kimlerin yardıma ihtiyacı olacağını kimlerin özel ilgiye ihtiyaç duyabileceğini (çocuklar, yaşlılar, engelli vb.) Belirlemek için komşularınızla birlikte çalışın.
 Bölgenizde ki AÇİL DURUM TOPLANMA MERKEZLERİNİ öğrenin.
 Semtinizde bir Acil Durum Müdahale Ekibi olup olmadığını soruşturun.

ŞİMDİ Bir depremden sonra iletişim kurmak ve iyileştirmek için şunları planlayın:

 Sallantı durduktan sonra ailenizle veya ev arkadaşlarınızla buluşmak için evinizin dışında güvenli bir yer seçin. Toplanma Merkezleri Güvenli olacaktır.
 Evdeki herkes tarafından durumunuz ile ilgili bilgi aktarmasının yapılabilmesi için bölge dışından irtibat kurulacak bir kişi belirleyin.
 Tüm aile üyelerine önemli irtibat telefon numaralarının bir listesini verin.
 Bir deprem veya başka bir felaketten sonra evinizi kullanamayacak olursanız nerede yaşayabileceğinizi belirleyin.
 Çocuğunuzun okul veya Kreşi tarafından geliştirilen deprem planını öğrenin. Çocuğunuz için bir okul tarafından hazırlanmış acil durum kartını güncel tutun.
 Kimlik, sigorta poliçeleri ve finansal kayıtlar gibi önemli belgelerin kopyalarını güvenli, su geçirmez bir kapta saklayın ve afet sarf malzemeleri kitlerinizi yanınızda bulundurun. Bir ev envanteri ekleyin (eşyaların bir listesi ve fotoğrafları veya videoları).

Planınızı uygulamak için arada bir deprem “sondajları” yapın. Planınızı çocuklarınıza, evcil hayvanlarınıza veya evinize bakan insanlarla paylaşın.

3. AFET MALZEMELERİNİ DÜZENLEYİN

Afet Malzemelerini uygun yerlerde Muhafaza edin. Herkes kişisel felaket malzemeleri kitine sahip olmalıdır. Onları en çok zaman harcadığınız yerde saklayın, Böylece binanızın ağır hasar görmesine rağmen ulaşılabilir. Kitler birçok acil durum için faydalı olacaktır.Herkesin evde, işte ve aracınızda erişilebilir yerlerde depolanan afet malzemeleri kitine sahip olması gerekir. Acil durum malzemelerinin hazır bulundurulması bir deprem, terör olayı veya diğer acil durumların siz ve aileniz üzerindeki etkisini azaltabilir.

Afet malzemeleri kitinizde yiyecek, su, el feneri, taşınabilir radyolar, piller, ilk yardım çantası, nakit para, ekstra ilaçlar, düdük, yangın söndürücü vb. Bulunmalıdır.Bir kiti evinizde, diğerini de arabanızda ve üçüncü bir kiti işte tutun. Afet sarf malzemesi kitleriniz için sırt çantaları veya diğer küçük çantalar en iyisidir, böylece tahliye ederseniz yanınıza alabilirsiniz. (En azından şu malzemeleri dâhil ediniz.)

EV KİTİNE DAHİL EDİLECEK ACİL DURUM MALZEMELERİ

1. İlaçlar, reçete listesi, tıbbi kartların kopyaları, doktor adı ve iletişim bilgileri
2. Bağımlılar için tıbbi onay formları
3. İlk yardım çantası ve el kitabı
4. Muayene eldivenleri (lateks olmayan)
5. Toz maskesi
6. Yedek gözlük veya kontak lensler ve temizleme solüsyonu
7. Şişelenmiş su
8. Düdük (kurtarıcıları bulunduğunuz yere göre uyarmak için)
9. Sağlam ayakkabılar
10. Acil nakit
11. Yol haritaları
12. Acil durum dışı irtibat telefon numaralarının listesi
13. Aperatif yiyecekler, yüksek su ve kalori
14. Ekstra pil ve ampullerle veya ampullerle çalışan el feneri
15. Kişisel hijyen malzemeleri
16. Oyunlar, boya kalemleri, yazı malzemeleri, oyuncak ayılar gibi konfor unsurları

Gereksinim duyulabilecek örnek Bazı Ev Afet malzemeleri Sizler için aşağıya çıkartılmıştır. Lütfen bunları sahip olduğunuz DURUM İLE karşılaştırarak kontrol ediniz.

EV AFET MALZEMELERİ SETİ

Elektrik, su, nakliye ve diğer hayati sistemler, büyük bir depremden sonra bazı yerlerde birkaç gün veya daha uzun süre boyunca bozulabilir. Acil müdahale kurumları ve hastaneler bunalmış olabilir ve size anında yardım sağlayamayabilir. İlk yardım sağlamak ve malzeme bulundurmak hayat kurtarır, hayatı daha konforlu hale getirir ve bir sonraki depremden sonra başa çıkmanıza yardımcı olur.

Kişisel felaket malzemeleri kitlerinize ek olarak, ev eşyaları felaket malzemeleri kitini kolayca erişilebilecek bir yerde (kolayca hareket ettirilebilen büyük su geçirmez bir kapta), aşağıdaki öğelerin tedariki en az 3 gün sürecek (ideal olanı 2 haftadır.)

1. Su (her kişi için günde en az bir galon)
2. Gaz ve su kaynaklarını kapatmak için anahtarlar
3. İş eldivenleri ve koruyucu gözlükler
4. Atık için ağır hizmet tipi plastik torbalar, yağmur pançoları ve diğer kullanımlar için
5. Ekstra pilli portatif radyo (veya şarj etmek için el kolunu)
6. Ek fenerler veya ışık çubukları
7. Konserve ve paketlenmiş yiyecekler
8. Dışarıda yemek pişirmek için kömür veya gazlı ızgara ve gerekirse eşleşir
9. Bir manuel konserve açacağı dahil olmak üzere, mutfak eşyaları
10. Evcil hayvan yiyecekleri ve evcil hayvan kısıtlamaları
11. Ekstra çoraplar içeren konforlu, sıcak giysiler
12. Battaniyeler veya uyku tulumları ve hatta bir çadır
13. Sigorta poliçeleri gibi hayati evrakların kopyaları
Yılda bir kez su, yiyecek, ilaç ve pil gibi bozulabilir maddeleri kullanın ve değiştirin.

ÇOCUKLAR HAKKINDA ÖZEL BİR NOTEğer depremler bizi kontrole alamadığımız için korkutursa ki, böyledir. Bunu yaşamlarını yetişkinlere bağımlı olarak sürdüren, çocuklar için bunun ne kadar gerekliği olduğunu düşünün.
Neden depremlerin meydana geldiğini açıklamak için bir sonraki depremden önce çocuklarınızla zaman geçirmeniz önemlidir.

Onları felaket planınızı geliştirmeye dâhil edin, felaket malzemeleri kitlerini hazırlayın ve “DÜŞ, KORU ve BEKLE” uygulamasını uygulayın.Depremden sonra, çocukların büyük stres altında olacağını unutmayın. Korkmuş olabilirler, rutinleri muhtemelen bozulacak ve artçı şoklar bu korkuyu unutturmayacaktır.

Yetişkinler, acil durumun birçok talebini ele almak için çocuklarını kendilerinden ayrı tutmak eğilimindedir, ancak bu çocukları sıkıntıya sokar. Ebeveynlerin depremin ilk günlerinde kendilerine desteği önem arz eder. . Mümkün olduğunda, onları kurtarma işlemine dâhil edin.

4. MALİ ZORLUKLARI EN AZA İNDİRİN
Önemli belgeleri düzenleyerek, Evinizi güçlendirerek ve Deprem Sigortasını göz önünde bulundurarak finansal zorlukları en aza indirin. Depremler sadece saniyeler sürebilir, ancak haftalar ve aylarca hayatımızı sallayabilirler. Önemli belgeleri düzenleyerek, mülkünüzü güçlendirerek ve deprem sigortasını göz önünde bulundurarak mali sıkıntılarınızı en aza indirebilirsiniz
“Al ve Git” Torbasında Önemli Belgeleri Düzenleyin
Bir depremden sonra evinizden hızlı bir şekilde ayrılmanız gerekebilir. İhtiyacınız olan en önemli bilgileri düzenlemenize yardımcı olmak için, bir “al ve git” sırt çantası tasarlamaya başlayın.
Uzun süre evden uzaktaysanız (kimliğinizi belirtmek, sevdiklerinize ulaşmak, bir sigorta talebinde bulunmak, vb. İçin) ihtiyacınız olan belgeleri değerlendirin. Tüm bu önemli belgeleri kapalı plastik bir yere koyun. Çantayı sonra “al ve git” çantanıza koyun. “Al ve git” i kolayca bulabileceğiniz bir yere bırakın.
Hangi önemli belgelere ihtiyacınız olacağını düşünün:
 Kimlik kopyaları.
 Sigorta kartlarının kopyaları.
 Acil irtibat numaralarının listesi.
 Evinize ait eşyaların fotoğrafları . (Bu sigorta talebinde bulunmanıza yardımcı olacaktır)

Kiracı iseniz aşağıda ki Ev sahibinizden aşağıda ki soruların cevabı isteyiniz.
Bu binada ne gibi güçlendirme yapıldı?
Su ısıtıcıları duvar saplamalarına bağlanmış mı?
Mobilyaları duvarlara sabitleyebilir miyim?

Haftaya Hayatta Kalma için belirlenmiş adımlarda birlikte olmak üzere.
Saygılarımla

Dr. İbrahim OĞUR
İç Mimar
İçmimarlar Odası
Denetleme Kurulu Başkanı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.