İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİK TASLAĞINDA YER ALAN İTİRAZ KOMİSYONUNDA, OSGB’ LERİN OLUŞTURMUŞ OLDUĞU STK ÜST KURULUŞ TEMSİLCİLERİNEDE YER VERİLMELİDİR.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİK TASLAĞINDA YER ALAN İTİRAZ KOMİSYONUNDA, OSGB’ LERİN OLUŞTURMUŞ OLDUĞU STK ÜST KURULUŞ TEMSİLCİLERİNEDE YER VERİLMELİDİR.
08.07.2019 Tarihi taşıyan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmelik Taslağının 4. Maddesi (ğ) bendi altında yer alan düzenleme İTİRAZ KOMİSYONU aşağıdaki şekilde tanımlamaktadır.
Tanımlar ve Kısaltmalar
MADDE 4- (ğ) İtiraz komisyonu: Bu Yönetmelik kapsamında hizmet veren kişi veya kurumların belgelerinin askıya alınma veya iptali ile ilgili itirazları değerlendirmek ve sonuçlandırmak üzere; İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü başkanlığında, ilgili Genel Müdür Yardımcısı, ilgili Daire Başkanı ile Genel Müdürlükte görevli ve denetime yetkili üç personel olmak üzere toplam altı üyeden oluşan komisyonu,…”İfade eder.
Maddeye İlişkin Görüş Ve Değerlendirme:
OSGB Yetkilendirme Belgeleri İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından verilmekte, denetimi bu birim tarafından yapılmakta, ihtar ve cezalandırma işlemleri bu birim yetkili elemanları tarafından yapılmakta, askıya alınma ve iptal kararları da yine bu merci tarafından verilmektedir.
Bu bağlamda; Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimler için (OSGB) verilmiş olan Yetki Belgelerinin Askıya alınma veya iptal edilmesi ile ilgili itirazların değerlendirmek ve sonuçlandırmak amacıyla oluşturulmuş Komisyon üyelerinin yine ilgili Bakanlığın aynı Birimlerinden oluşturulmuş olması komisyon kararlarının objektif verilmesine engeldir.
Yetkilendirme işlemleri ile iptal işlemlerine ilişkin kararların aynı kurum tarafından verilmesi tarafsızlık ilkesine aykırıdır.
Diğer taraftan OSGB ‘ ler bir ticari kuruluşlar olup, kurucuları olan KİŞİ veya KURUMLAR tarafından binlerce lira yatırım yapılarak oluşturulmaktadırlar. Kamu personeli sıfatını taşıyan Devlet Memurları yöneticileri ise, bir kalıp içerisinde katı mevzuat kurallarına bağlı olarak görev yapan, verdikleri karar sonucunda üzerlerine hiçbir mali yük almayan kişilerdir. Bir başka değişle Kamu personeli ile Ticari faaliyet sahibi olan OSGB’ lerin bakış açıları asimetriktir.
Her ne kadar, Kamu görevlilerinin vermiş olduğu kararlar için İdari Yargı Yolu açık olmakla beraber, bu kararların çıkması bazen uzun zaman almakta ve karar gecikmesi ile sonradan telafisi mümkün olmayan zararlar meydana getirmektedir.
Diğer yandan; 6331 Sayılı Yasanın uygulama başlangıcından (12.06.2012)bu yana 7 yıllık bir süreç içerisinde OSGB’ gelişmiş, büyümüş ve kendi aralarında dernek ve Federasyonlar üzerinden STK Sivil Toplum Kuruluşları oluşturmuş ve bu kurumlar tarafından OSGB ‘ ler geçen süreç içerisinde yeterli deneğim ve tecrübeye kavuşmuşlardır.
Buradan hareketle; Kararların daha adil verilebilmesini sağlamak amacıyla, Oluşturulacak Komisyona; OSGB Kuruluşlarının oluşturmuş olduğu STK (Sivil Toplum Kuruluşlarından) üst Kuruluşlarından (Federasyon) 2 Üyenin atanması doğru olacaktır. 14.10.2019
DETAM GRUP
Dr. İbrahim OĞUR
E. Baş İş Müfettişi