DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İŞYERLERİNİZDEKİ SAĞLIK YÜKÜNÜZÜ HAFİFLETİN

Dr. İbrahim Oğur
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ, İŞ HUKUKU UZMANI, EĞİTMEN, DANIŞMAN, BİLİRKİŞİ
13.10.2020
993
A+
A-

İşyerlerinde yürütülmekte olan faaliyet sürecinde, yapılan işle ilgili olarak çalışanların maruz kaldıkları  “ KAS – İSKELET BOZUKLUKLARININ “ Sağlıklı İşyeri yaratılmasında, en önde gelen odak noktası olmasının çok geçerli bir nedeni vardır.  Çünkü SIRT AĞRISI ve BOYUN AĞRISI insanı güçten düşüren en önemli sağlık sorunlarından birisidir.

 

Bugün, Gelişmiş ülkeler dâhil tüm dünya ülkelerinde ve Ülkemizde faaliyet gösteren hemen hemen tüm sektörlerde çalışanlarımız arasında en yaygın görülen rahatsızlıklardan birisi SIRT ve BOYUN AĞRISI RAHATSIZLIKLARIDIR.

 

Buradan hareketle, çalışanlar için mümkün olan en iyi çalışma ortamını sağlamak, işgücünün sağlığı ve refahı için kritik bir önem arz etmektedir. Bu nedenle, çalışanların sağlık ve refahının sağlanması tüm işverenlerin bir görevidir. Bu gün ortaya çıkan COVİD-19 Korana Virüs PANDEMİ Vakasını işlerken, bir kez daha bun hususa dikkat çekmek istedik.

 

Türk Yasal Mevzuatımızda ERGONOMİ adı altında toplanmış olan Sağlıklı ve güvenli bir işyeri ortamı yaratma şart ve yükümlülükleri;

  • Çalışanı işe uyması için fiziksel olarak zorlamak üzerine değil,
  • Tam tersine işin çalışana uyacak şekilde tasarlanmasını zorunlu kılmıştır.

 

Bu nedenle mevzuatımızda;

 

  • İş süreçlerinin,
  • iş ekipmanlarının ve
  • Tanımlanacak olan görevlerin çalışana uygun hale getirilmesi,
  • Çalışanın vücudundaki fiziksel stresin azaltılması yanında
  • İşten kaynaklanan hastalıkların ve iş kazalarının ortadan kaldırması

 

Bir işveren yükümlülüğü olarak belirlenmiştir.   Bu çerçeveden baktığımızda;  çalışanların Sağlık sorunlarının başında gelen, KAS VE İSKELET BOZUKLUKLARINDAN oluşan SIRT VE BOYUN AĞRILARI ile ilgili sorunları engellemek, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) profesyonellerinin en başta gelen görevlerinden sayılmıştır

 

Bu makalemiz ile amaçlanan,  çalışan kesiminde sıklıkla görülen, SIRT ve BOYUN AĞRILARINA neden olan, KAS ve İSKELET BOZUKLUKLARININ oluşumundan yola çıkarak,  bu tür sağlık sorunlarından doğan İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNE dikkat çekmektir.

Bu çalışma sürecinde, Literatür taraması yaptığımızda, öncelikle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmi web sayfasına girdiğimizde İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı içerisinde ele aldığımız 7 kanun, 112 yönetmelik, 271 tebliğ ve 6 yönerge içerisinde, Ergonomi Adı altında,  SIRT  ve BOYUN  Ağrılarına neden olan  KAS ve İSKELET BOZUKLUKLARINA  atıfta bulunan 14 yönetmelik ve 1 tebliğ olduğunu gördük.

Bunların içerisinde  “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” söz konusu rahatsızlıkların doğumuna neden olan ERGONOMİYE en çok atıf yapan (toplam 4 adet) yönetmelik olmuştur. Türkiye’de bu alandaki sorumluluklar işveren, işyeri yöneticileri iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri, çalışanlar ile devletin bazı kurumları arasında paylaştırılmıştır.

 

Ancak, elde ki verilerden görmekteyiz ki, bunları önlemeyi amaçlayan mevzuata ve girişimlere rağmen, her 5 çalışandan yaklaşık 3’ ü KAS ve İSKELET HASTALIKLARINDAN MUZDARİPTİR.  Yine bu Rahatsızlık,  gelişmiş ülkeler de  (AB) olduğu gibi, , ülkemizde hemen hemen tüm sektörlerde, yapılan işle ilgili en yaygın sağlık şikâyet olmaya devam etmektedir.

 

Bunun nedenleri arasında yer alan;

 

  • TEKRARLAYAN HAREKETLER,
  • UZUN SÜRELİ OTURMA VE AĞIR KALDIRMA İŞLEMLERİ

 

Kasları, eklemleri, ten donları veya kemikleri etkileyebilecek bu koşullara katkıda bulunan risk faktörlerinden sadece birkaçıdır.

 

Bugün tüm sağlık otoriteleri tarafından da belirtildiği üzere bu risk faktörlerinin, Çalışanların yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri açıktır.

 

DETAM GRUP; ( www.detam.com.tr) tarafından 1996 yılından bu yana yürütülmekte olan İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmaları göstermektedir ki, özellikle COVİD-19 PANDEMİ vakasının ortaya çıkarmış olduğu YENİ NORMAL DÖNEMDE içine girilmiş olan HOME OFİS/UZAKTAN ÇALIŞMA sürecinde bu hususla ilgili ACİL OLARAK Harekete geçilmesi, işverenlerin sektör el faaliyetleri çerçevesinde, KAS ve İSKELET BOZUKLUKLARINA yol açabilecek çalışmalar için RİSK DEĞERLENDİRMESİ yapması bir zorunluluk olmaktadır.  Özellikle COVİD-19 Sonrası iş başı yapılacak tüm işyerlerinde bu husus önemle önerilmektedir.

 

DETAM GRUP ( www.detam.com.tr) mümkün olan en iyi çalışma ortamını sağlamanın, işgücünün sağlığı ve refahı için kritik bir önem taşıdığı inancıyla,  bünyesinde faaliyet gösteren; DETAM, SEÇİM ve DENEYİMLİ Unvanlı İşyeri Sağlık ve Güvenlik (OSGB) Firmaları aracılığıyla  ülkemizde faaliyet gösteren Resmi ve Özel tüm  KURUM ve KURULUŞLARIN işle  ilgili KAS-İSKELET BOZUKLUKLARI sorununu çözmek için bir çalışma  başlatmış bulunmaktadır.

 

Şu bir gerçektir ki, Bugün,  Çoğumuz ( 5 kişiden 3’ü)  çalışmamızın bir sonucu olarak SIRT AĞRISI, SERT KASLAR VEYA BOYUN AĞRISI YAŞADIK/ YAŞAMAKTAYIZ.

 

Öyle ki, Bu ağrılar, günlük yaşamımızı, üretkenliğimizi ciddi şekilde etkilemekte, fiziksel ve zihinsel sağlığımıza zarar vermektedir.  Bugün içerisinde bulunduğumuz PANDEMİ ile birlikte bunu daha da yakından hissetmekteyiz.

 

KAS ve İSKELET BOZUKLUKLARI hemen hemen Ülkemiz tüm sektörlerini farklı şekillerde etkilemektedir.

Bu nedenle;

  • Fabrika Üretim Departmanlarından
  • Kuaför salonlarına
  • Hastane koğuşlarından
  • Ofislere kadar her bir işyeri ve işletmemiz yürütülmekte olan işlerde  “Sağlık Yükünü Hafiflet “ çalışması yapılmalıdır.

Yasal Yükümlülüklerin doğuracağı sorumluluklar (Cezai uygulama) yanında, KAS ve İSKELET Bozuklukları, İŞVERENLER ve Milli Sağlık Teşkilatımız için önemli maliyetlere neden olmaktadır.

İşverenler; İnsanların çektiği acıya ek olarak, çalışanlar, özel ve çalışma hayatlarının pek çok tatmin edici yönünü gözden kaçırmaktadırlar. ŞÖYLE Kİ;

  • KAS ve İSKELET Bozuklukları yaşayan çalışanlar, daha sık ve daha uzun süre işe gidememekte,
  • Muhtemelen işteyken daha az üretken olmakta,
  • Genellikle erken emeklilik almaktadırlar.

 

Bu, işletmelerimiz üretimi  için kötü bir olgu   olduğu gibi,  TÜRKİYE EKONOMİSİ için de çok büyük bir yük oluşturmaktadır. DETAM GRUP ( www.detam.com.tr)olarak ““Sağlık Yükünü Hafiflet “ adı altında böyle bir çalışma başlatmamızın amacı,

 

Erken müdahale ve Rehabilitasyon ile bunun önleneceğine olan inancımızdır.

 

Tüm Sektör işverenleri, İSG Profesyonelleri Birlikte çalışarak, çalışma hayatındaki iyi uygulamaları benimseyerek, Halen çalışan ve  gelecek nesil çalışanlarımızı  KAS ve İSKELET BOZUKLUĞU Hastalıklarından  kurtarabiliriz.

Aslında; KAS ve İSKELET BOZUKLARINI önlemeye ve yönetmeye yönelik önlemler genellikle basit ve ucuzdur.

Burada eğileceğimiz en önemli yaklaşım;

 

  • İşyerlerinde KAS ve İSKELET BOZUKLARINA Yol açabilecek işlerin ne olduğu hususunda RİSK ANALİZİ Yapılması,
  • İşyerinde bu tür risk taşıyan işlerde ÇALIŞANLARIN SAĞLIK KONTROLLERİNDEN geçirilmesi,
  • Ve EĞİTİM çalışmalarının başlatılması olmalıdır.

Ayrıca;

  • Kronik KAS ve İSKELET BOZUKLARI olan çalışanların işte kalmalarını desteklemek,
  • PSİKOSOSYAL riskleri ve çalışan çeşitliliğini göz önünde bulundurmak,
  • KAS ve İSKELET BOZUKLUKLARINA yol açan çalışmalara, İşverenler yanında, çalışanları, İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonellerin, Sağlık Hizmeti Sağlayıcılarını ve diğer paydaşları içeren işbirlikçi yaklaşımları benimsemek önemli katkı sağlayacaktır.

 

Yapılacak tüm çalışmalarda; dijitalleşme ve yeni teknolojilerden ve işin organize edilme yollarından kaynaklanan yeni ortaya çıkan risklere özel önem verilmelidir.

Bu, özellikle birçok çalışanı ofislerinden çıkarıp evden çalışmaya zorlayan COVID-19 ışığında tam zamanında. KAS ve İSKELET BOZUKLUKLARINA yol açabilecek ev tabanlı uzaktan çalışma, sürecinde daha da çok önem arz etmektedir.

 

DETAM GRUP’ un bu hususta başlatmış olduğu çalışmaları; Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube üzerinden takip edebilir veya aylık DETAM mail bültenimize abone olabilirsiniz.

 

Dr. İbrahim OĞUR

  1. Baş İş Müfettişi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.