İş kazalarında en çok el yaralanıyor

Her dört iş kazasından birini el yaralanması oluşturuyor. Etkili önleme planları ile el kazalarının yüzde 50’si engellenebilir. Ancak bunun için daha bilinçli ve dikkatli olmak şart!
Uluslararası İş Kazaları, El Yaralanmaları ve Uzuv Kopmaları Kongresi, TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı’nın katkılarıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Her dört iş kazasından birinin el yaralanması olduğuna dikkat çeken, Vakfın Genel Müdürü Cengiz Yılmaz yavuz, etkili önleme planları ile el kazalarının yüzde 50’sinin engellenebileceğini söyledi. TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı’nın katkıları, Acil El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Derneği (ACELEMDER)’in işbirliğiyle gerçekleştirilen, Uluslararası İş Kazaları, El Yaralanmaları ve Uzuv Kopmaları Kongresi’nde, kaza sonrası uygulanacak tedaviler kadar, kazaların yoğunlukları ve engellenme olasılıkları da ele alındı.
TEKNOLOJİK EKİPMAN GEREKİYOR
Vakfın Genel Müdürü Cengiz Yılmazyavuz, “Avrupa’da her yıl ortalama 8.8 milyon el yaralanmalı iş kazası oluyor. Amerika’da ise yılda yaklaşık 1 milyon kişi el yaralanmalı iş kazası geçiriyor. Bunların yüzde 70’i iş yaparken eli korumaya yönelik hiçbir ekipman kullanılmamasından kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalar, etkili önleme planları ile bu el kazalarının yüzde 50’sinin engellenebilir olduğunu gösteriyor” dedi. Elin hem işlev, hem de estetik açısından önemli olduğuna değinen Yılmazyavuz, tedavisinin de bir o kadar güç olduğunun altını çizdi. “Bir çalışanın elinden yaralanması uzun bir süre işinden uzak kalmasına neden olabiliyor. El; aynı zamanda mikrocerrahinin yoğun olarak kullanıldığı bir organ, dolayısıyla yeni teknolojiye sahip ekipmanlar başarı oranının artmasını sağlıyor” diyen Yılmazyavuz, Türkiye’de el cerrahisinin gelişimi için büyük çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.
“KAZA SONRASINI DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ”
CENGİZ Yılmazyavuz “Hiç istenmese de yaşanan kazalar olabiliyor. Bir anlık dikkatsizlik, iş güvenliği kuralını dikkate almamak, bu kazalara sebebiyet verebiliyor. Ancak kaza sonrasını da düşünmek zorundayız. Bu sebeple, mikrocerrahi konusunda uzmanlaşmış doktorların yetişmesine, mevcut uzmanların da kendilerini geliştirmesine imkan yaratabilme arzusundayız” ifadelerini kullandı. Vakıf, bir yandan iş sağlığı güvenliğini konusunda farkındalığı artırmaya çalışırken, diğer yandan iş kazası yaşayan işçilerin tedavilerine destek olmaya devam ediyor.
İŞ GÜCÜ KAYBI İŞVERENİ DE ETKİLİYOR
BU tür yaralanmalar iş gücünü de doğrudan etkiliyor. İşveren de zor durumda kalabiliyor. Ayrıca el yaralanmalarının tedavi maliyetleri de hâlâ oldukça yüksek. Cerrahi sonrası rehabilitasyon süreçleri de çok uzun olabiliyor. İgücü kayıplarının maliyeti ise tüm ülkelerde yüksek seviyelerde bulunuyor.