HER NE PAHASINA OLURSA OLSUN KAÇINMASI GEREKEN GÜVENLİK KÜLTÜRÜ HATALARI
HER NE PAHASINA OLURSA OLSUN KAÇINMASI GEREKEN
GÜVENLİK KÜLTÜRÜ HATALARI
İş Sağlığı ve Güvenliğinin temelini Güvenlik Kültürü oluşturur. Bu bağlamda, İşyerlerinde Sağlık ve Güvenliğin sağlanması için Tüm toplum, (Çalışan-Çalışmayan; İşveren- İşçi; Ebeveyn- Çocuklar; Öğretmen- Öğrenci; Hepimiz güçlü bir güvenlik kültürünü hedeflemeliyiz.
Burada ki zorluk; başarının, kuruluşunuzdaki herkesin anlayacağı şekilde tanımlanması ve ölçümlenmesidir.
Güvenlik Kültürünün oluşmuş sayılmasında kıstas tutulacak ÖLÇÜ;
“Güvenlik kültürünün Ülkedeki, Kurum ve Kuruluşlarda yer alan herkese kişisel bir şekilde dokunuyor olmasıdır”
Ancak, büyük ölçekli stratejik projelerde olduğu gibi, canla başla çalışan iyi niyetli İş Sağlığı ve Güvenliğini profesyonellerin hata yapması da kolaydır.
Öncelikle en az risk faktörü taşıması için “Hataların olabileceğinden emin olmalıyız” Eğer biz çalışma sürecimiz içerisinde “ SÜREÇ MARUZİYETİMİZİ SINARLAYICI “ Bir sistem oluşturmak isek, Sorunlar GÖZDEN KAÇAR veya “ SÜMEN ALTINA ÇEKİLİR” Bunun sonucu olarak da Çalışanlarımızın İş Sağlığı ve Güvenliğine olan Güvenini Yok eder/Azaltırız.
Şimdi Hep beraber gelin en yaygın olarak yapılan 5 hatayı gözden geçirelim.
- SADECE YASAL GÜVENLİK UYGUNLUĞUNA/ UYUMLULUĞUNA ODAKLANMAK
İş Sağlığı ve Güvenlik Profesyonelleri (OSGB, UZMAN, HEKİM, DİĞER SAĞLIK PERSONELİ), Sadece 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuatta yer alan yasal Sağlık ve güvenlik programlarına ve standartlarına uygunluğa dayalı bir çalışma yapmamalıdırlar.
Evet; İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatlarına uymak önemli olmakla birlikte, mevzuatta yer alan düzenlemeler tüm işletmeleri göz önüne alarak genel bazda bir yaklaşım önerdiği için, Özelde dikkate alınması gereken Kurum ve Kuruluşa ilişkin Riskler gözden kaçırabilir.
Bu bağlamda, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları, Öncelikle kendilerini çalışa kişi olarak düşünüp, sonrada tıpkı YASA KOYUCU, AKADEMİSYEN, Tahkikat yapan İŞ MÜFETTİŞİ, Suçlama Yapan SAVCI, Yargılama Yapan HAKİM gibi düşünerek İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarını yürütmelidirler.
En iyi İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri; Kurum içerisinde yer alan İşletme sahibi ve/veya Kurum organizasyon liderlerini, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatına uyumun İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ ile olmadığına ve İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün daha yüksek getiri potansiyeli olan bir yatırım olduğuna nasıl ikna edeceklerini bilirler.
24 Yıllık DETAM GRUP KÜLTÜRÜ, Biz İSG Profesyonellerine şunu göstermiştir ki;
“ Kurum ve Kuruluşlar yöneticilerinde yer eden en etkili yöntem, yapılan çalışmaların verilerle ortaya konulması olmuştur. ”
Bu nedenle İSG Hizmeti verilen İşletmelerde Yılsonunda yapılan çalışmaların İşletmeye ne kazandırdığı Çalışma sürecinde uygulanacak veri kayıtları ile ortaya konulmalı ve RAPOR HALİNDE Yetkililere sunulmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, tüm işletme ve işyerlerinde yaklaşımda genel teamül sadece YASAL UYUMLULUĞUN üzerine çıkmaya değer verilmemesi değil, çoğu durumlarda YASAL UYUMLULUĞUN üzerine çıkmanın ilave kaynak gerektirmesidir.
Onları, çalışma sonucunda hazırlayacağınız ölçülebilir değerler içerik RAPORLARINIZ ile ikna edebilir ve sağlanacak KURUM İÇİ KÜLTÜR ile bu başarının daha yukarılara taşınabileceğini ortaya koyabilirsiniz.
Diğer taraftan, İster İş Sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi ( OSGB) olun, isterse İşletme Sahibi veya Yönetici, Kurum ve Kuruluşlarda uygulanan İş Sağlığı ve Güvenliği Programlarına, Mercek Gözlü bir Yönetici gibi bakmak için ZAMAN AYIRMAK, zorundasınız.
Bu yaklaşım size, İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmalarından elde edeceğiniz Performans sonucunda ortaya çıkaracak KARLARI ve KAYIPLARI göstererek, gelecekteki gelirlerle ilgili karşılaşılacak baskıları görmenizi sağlayacak ve, ihtiyacınız olan şeyi daha stratejik bir şekilde sormanıza yardımcı olacaktır.
- KÜLTÜRÜN ORTAKLIKLAR ÜZERİNE KURULDUĞUNU UNUTMAK
Eğer, Kurumunuzdaki İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünüzün sadece, YÖNETİCİLER, İŞ UNVANLARI, DEPARTMAN veya YERE göre oluşturulmasının yeterli olduğunu düşünüyorsanız, yanlış yapıyorsunuz.
“Güvenlik kültürü, işletmenizin faaliyeti boyunca işletme organizasyonu içerisinde yer alan bütün paydaşlarınızı içerir.”
Burada esas olan; “Hepimizin birlikte güvenliğine sahip olduğu inancının uyandırılmasıdır”
Bu ruhla, güvenlik kültürlerini geliştirmeye çalışan İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri o işletmede ki, işgücüne katılıp ofiste olduğundan daha fazla zaman harcayabilir. Ayrıca, üst düzey eğitim ve bilgi paylaşımı yoluyla da kuruluşlarının yeteneklerini geliştirmeye odaklanmış olurlar.
Eğer Merkez OSGB Yetkilileri çalışmalarını ve yaklaşımlarını bu şekilde ortaya koyarlarsa, “İşyerinde fiili uygulama yapan İSG Profesyonellerinin karar verme yetkilerini ve hareket özgürlüklerini güçlendireceklerdir.
Bu yaklaşım aynı zamanda; Uygulanmakta olan İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatına ilişkin sistem düzeyindeki başarısızlıklardan dolayı suçlanmamalarını sağlayacaktır.
Unutulmamalıdır ki;
“Süpervizörler ve diğer liderler, koç veya akıl hocası rolünü üstlendiklerinde, çalışanların başarısındaki kritik engelleri ortadan kaldıracaklardır.”
- KÜLTÜRÜN DEĞERLENDİRMESİNDE SADECE GÖZLENEBİLİR DAVRANIŞLARI KULLANMA
Eğer, Güvenlik kültürünüzün gücünü değerlendirmek istiyorsanız, OSGB Sahibi iseniz, İSG Profesyonellerinizin, İşletme sahibi iseniz çalışanlarınızın, İş Sağlığı ve Güvenliği programlarına ve diğer gözlemlenebilir davranışlara katılımını izlemenin ötesine geçmelisiniz.
Ancak, “Güvenlik kültürünü her aşamada, her birey için takip etmek, ölçmek oldukça zordur”
ÇÜNKÜ. “ Güvenlik Kültürü, En saf haliyle; BİZİM
- TUTUMLARIMIZ
- İNANÇLARIMIZ,
- ALGILARIMIZ,
- DEĞERLERİMİZDİR.
Ve bunlar kişiye bağlı olduğu içinde YALNIZ KALAN, KOLAY TASNİF EDİLEMEDİĞİ içinde BELİRLENMESİ ve SINIFLANDIRILMASI zor olan hususlardır.
Buradan hareketle; Yalnızca işçilerin gözlenebilir davranışlarına bakmak yerine, ilerlemenizi değerlendirmek için;
- Liderlik Katılımı,
- Eğitim Kalitesi,
- Fiziksel Çalışma Ortamının Güvenliği Ve
- İç İletişiminizin Şeffaflığı
Gibi faktörleri dikkate almalısınız. Buna karşın, Yine de, güvenlik kültürünüzün ölçümü en doğru olan değil, en az somut olan olacaktır.
“Güvenlik öncelik değil, temel değer olmalıdır”
Çünkü; “Öncelikler değişir, ancak temel değerler pazarlık dahi edilemez.”
- DEĞİŞEN İŞ DÜNYASINA UYUM SAĞLAMAMAK/SAĞLAYAMAMAK
Evet, genelde, tutarlılık başarılı bir güvenlik kültürünün anahtarı olarak görülür. Örneğin, katı bir İş Sağlığı ve Güvenliği uygulama planının gerçekleştirilmesi sürecine, Uygulayıcılar üzerinde oluşabilecek baskılar, İş Sağlığı ve Güvenliği için verilen önemi ortadan kaldırmamalıdır.
Buna karşın; güvenlik kültürünüzün zamanla değişebileceğini de gözden uzak tutmamalıyız.
Dünyadaki Teknolojik gelişmelere paralel olarak İşyerlerinde, Makine Öğrenimine ve Yapap Zeka Uygulamalarına daha fazla girildiğinde, İş Sağlığı ve Güvenliği için öngördüğümüz Güvenlik Sistemini de acilen bu teknolojik değişikliği uydurmalı ve hızla adapte olunmalıdır.
Yine Teknolojideki değişikliklere ek olarak, ZİHİNSEL SAĞLIK, YAŞLANAN İŞGÜCÜ ve KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PERFORMANSI için işletme sahipleri ve yöneticilerin yaklaşımların da gözden ırak tutmamalıyız.
Yukarıda belirtilmiş hususlar ile diğer değişikliklerin, Kurumunuzun şu anki durumunu tehdit ederek, İş Sağlığı ve Güvenliği programınızın başarısını tehdit edeceğini veya artıracağına olan inancınızı, İşletme yöneticileri ile paylaşın.
- GÜVENLİK KÜLTÜRÜNÜN ALTTAN GELDİĞİNİ VARSAYMAK
Bazı İSG Profesyonelleri yine bazı kuruluşlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün Üst yönetim seviyesinin altında oluşturulması gerektiğine inanmaktadırlar.
Bir işletmede, “MENTÖRLÜK*, KOÇLUK gibi bir takım itici ve yönlendirici görev ve sorumlulukların genelde Orta Yöneticilerde olması, Üst Yönetimin İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarından haberdar olmaması, bu kişileri başarının önünde bir engel olarak tutmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Hizmet verdikleri Kurum ve kuruluşlar içindeki çoklu rol ve perspektifleri nasıl daha iyi bir şekilde ele alabilirler?
Tecrübelerimiz ile, Bunun yapılabilmesi için iki önceliğin göz önünde bulundurulmasına inanıyoruz.
Birincisi; Çalışanların güvenlik bilgi ve becerilerini başkalarıyla paylaşmak istemeleri için yeterince güven duyacakları ortamın sağlanmasıdır.
İkincisi ise; İş Sağlığı ve Güvenliği kültürel değeri artırmak amacıyla Kurum içi örgütsel davranışların iyi takip edilmesidir.
Tecrübelerimiz ile, Bu iki unsuru iş sistemine sağlam bir şekilde yerleştirdiğimizde yönetim sisteminin geri kalanı uyguladığımız İş Sağlığı ve Güvenliği Programna sahip çıktığını söyleyebilmekteyiz. .
Yunus KAÇAN
DETAM GRUP Genel Koordinatörü
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
KAYNAK:
https://safety.assp.org/blog/5-safety-culture-mistakes-you-should-avoid-at-all-costs
* MENTÖR; Bir kurum içinde yer alan ve o kurum içinde farklı görevlerde çalışıp tecrübe kazanmış olan, astlarına şirket politikası, kurum gereklilikleri, çalışma stratejileri ve kariyerini yönlendirme konularında tavsiyelerde bulunan yol gösterici kimse olarak tanımlanabilir. Mentörler, şirket hakkında sahip olduğu bilgileri kendinden sonrakilere aktarırken onlarla uzun süreli, eğitim odaklı ilişkiler kurmayı hedeflerler.