COVİD-19 SALGINI SONRASI GELİŞEÇEK OLAN SEKTÖRLER
“Covid-19 çalışma şeklimizi kalıcı olarak değiştirecektir”
Dünyamızın gelişmiş finans kuruluşları, Covid-19 salgını sonrası Ekonomik krizin bu yıl dünya ekonomisine 1 trilyon dolarlık bir kayıp ve el değişimime yol açacağına işaret etmektedirler. Küresel Kuruluşlar bu bağlamda harıl yeni ortama göre kurum ve kuruluşlarını şekil vermeye çalışmaktadır.
Bu durumda en fazla rolü Dijitalleşme Sektörü oynayacaktır. Dijitalleşmenin gelişmesi sektörler arasında servetlerin dramatik bir şekilde yok edilmesi ve el değiştirmesi anlamına gelmektedir. Örneğin;
- Seyahat Ve Ulaşım Sektöründe Hava Yolları Büyük bir Krizin içerisinde iken, ( Örneğin İngiltere’de ki EASY Jet, tüm uçaklarını hangara çekmiştir. BA‘( Birleşik Arap Emirlikleri ) birçok uçuşunu askıya almıştır.
- Süpermarketler hızlı şekilde bir büyümektedir.
- Diğer Yandan, İş (Çalışan) sağlığı ve güvenliği haklı olarak birinci öncelikli Sektörler arasında olacaktır. (detam.com.tr)
Bu bağlamda; Dijital üzerine yatırım yapacak firmaların, Sürekliliklerini, Ölçeklerini ve Kapsamlarını bu yeni ve bilinmeyen ticaret koşullarını dikkate alarak yeniden yapılandırmaları gerekmektedir.
Bu dönem de, Kaçınılmaz olarak, sürekli bir akış içerisinde iş planlarıyla mücadele edecek olan kuruluşlar, dijitalleşme projelerine yatırımı öncelik listesine almak durumundadırlar.
COVİD-19’UN yıkıcı etkisini en aza indirmede, şu anda ortaya çıkan dijital iş fırsatlarını gözden kaçırmamak gerekir. Mevcut sistem genellikle kısa vadeli gereksinimlere yanıt vermekle birlikte, SÖZ KONUSU KRİZ geçtikten sonra dijital ortamda uzun süredir devam eden çalışmaların POTANSİYEL YÜKSEKLİĞİ Dikkati çekecektir. Salgın Sonrası Gelişeceğine İnandığımız Dört Teknoloji Alanı aşağıda başlıklar altında toplayabiliriz.
- SAĞLIK KURULUŞLARINA İHTİYAÇ ARTACAKTIR.
Dünyamız geliştikçe, İnsanlar bilinçlendikçe, ömürler uzadıkça, Tüketiciler, Sağlıklarına daha fazla odaklanmakta, Odaklanma ile birlikte sağlık kuruluşlarına olan talep artmaktadır.
İnsanlar, COVİD-19 Sonrası bu olgunun kendilerinde bir hasara yol açıp açmadığını tespit amacıyla, Sağlık kuruluşlarında ya da farklı Tıbbi kuruluşlarda (OSGB Basit Laboratuvarları) kendilerini test etmeyi tercih edeceklerdir.
Bu bağlamda; Gerek Sağlığını ön plana alan bireyler, Gerek, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı uyarınca çalışanlarının Sağlık ve Güvenliğini korumak ile yükümlü olan Kurum ve Kuruluşlar, çalışanları için işbaşı yaptırmada zorunlu tutulan Covid-19 testlerini yaptırmak için sıraya gireceklerdir.
Doğru Hizmet verilmesi ve Müşteri Özel Bilgilerine (KVKK) ilişkin GİZLİLİK Kayıtlarına Dijital veriler üzerinde yer verildiği hususunda kendilerine güven aşılayan Sağlık birimlerine talep yoğunlaşacaktır.
Sağlık hizmetlerinde ortaya çıkacak bu büyük talep artışı, Sağlık Firmalarından gelen yazılım ihtiyaçlarını karşılamak adına Dijital Yazılım firmaları için bir fırsat oluşturacaktır.
Sağlık kuruluşları tarafından verilecek bu hizmet COVİD-19 Bulaşma risklerini azaltmaya yardımcı olacağı için tüketici kaygısını hafifletecek kendilerine güvence sağlayacaktır.
- ÖLÇEKLENEBİLİR DİJİTAL İŞ MODELLERİ ÜRÜN ODAKLI OPERASYONLARIN YERİNİ ALACAKTIR
Covid-19 sürecinde; BEST BUY, WAYFAİR, NİKE ve GAP gibi şirketler küresel tedarik zincirlerine baskı yaparken, Ürün odaklı modelleri ölçeklenebilir ve istikrarlı dijital alternatiflerle tamamlayarak işletmelere giderek daha fazla esneklik sağlayacaktır.
Örneğin;
WALMART, P&G VE UNİLEVER gibi süpermarketler, Depolarında yeterli ürün stokunu sağlayarak, ürünlerinin marketlerde gerçek zamanlı kullanılabilirliğini teşvik etmek için belirli markalara satış noktası verileri satmaktadırlar.
- E-TİCARET BİR RÖNESANS YAŞAYACAK
COVİD-19 Nedeniyle uygulanan izolasyon nedeniyle, normalde fiziksel mağazaları ziyaret eden tüketiciler, özellikle Gıda ürünleri, (makarna, bisküvi) sağlık ve sıhhi ürünler söz konusu olduğunda e-ticaretin patlaması sonucu giderek daha fazla çevrimiçi alışveriş yapmaktadırlar.
E-ticaretteki yükselme, insanların gerçek hayata karışmasıyla birlikte dengeleri çevrimiçi satın alma yönüne kaydırabilecektir. Çünkü insanlar gerçek hayata geçildiğinde, daha dikkatli davranmaya itilecekleri için mağaza ziyaretlerine daha az istekli olacak, İstemlerini çevrimiçi satın almalara yönelterek, kalıcı bir durum yaratabileceklerdir.
Bunu öngören Ulusal ve Uluslararası Lojistik Platformları, perakendecilerin eve teslimatını hızlı bir şekilde ölçeklendirmesini sağlayarak KONSEPTLERİNİ yeni pazar koşullarına uyacak şekilde değiştiriyorlar. Gelecekte de benzer yenilikler bekleyebiliriz.
- DİJİTAL İŞBİRLİĞİ İLE EĞLENCE ARAÇLARI SEKTÖRÜ YÜKSELECEKTİR.
Şirketler hızla ve bazı durumlarda daimi olarak uzaktan çalışmaya doğru ilerledikçe, MİCROSOFT, TEAMS, GOOGLE, HANGOUTS ve Zoom gibi dijital işbirliği araçlarına yönelik pazar hızla büyümektedir.
ÖRNEĞİN; ZOOM Yılbaşından Bu Yana Hisse Fiyatında% 50 Artış Yaşamıştır.
Dahası; Dijital Gelişme ile birlikte artık, konser , müze ve etkinlik ziyaretleri yerine, TÜKETİCİLER koltukta otururken güvenle keyfini çıkarabilecekleri eşdeğer AR ve VR deneyimleri arıyorlar ve Yaşıyorlar.
Bununla birlikte, insanlar can sıkıntısını hafifletmek ve daha önce yolculuk ve sosyalleşmeyle geçen zamanı doldurmak için sosyal medya , oyun , haber, video akışı ve kitaplar da dahil olmak üzere dijital medya ve eğlence için artan bir talep içerisindeler.
DEĞERLENDİRME
Covid-19’un farklı sektörlere sunduğu zorluklar, bir krizin bir fırsata nasıl dönüştürüleceği konusunda genellemenin zor olduğu anlamına gelmektedir. (örneğin havayolları ve seyahat şirketleri, iş modellerine yapılan büyük hasarı telafi edecek kadar hızlı bir şekilde yeniden iş yapmak için mücadele edeceklerdir.
Salgından daha az etkilenen sektörlerde, işletmeler değer yaratanları, şu anda ve gelecekte neyin önemli olduğunu ve yeni İNOVASYONLARIN yapılmasında dijital İNOVASYONUN nasıl bir rol oynayabileceğini yeniden düşünmek zorundadır.
İnsan ve müşteri odaklı kalan ve yeni koşulların yarattığı sorunları çözmek için yeni dijital işletmeleri hızla yenileyebilen şirketler, yeni ortaya çıkan fırsatları yakalamak için en iyi konumda olacaklardır.
Şu anda işletmelerin güçlü ve yaygın bir dijital kültür yaratmaları ve sürdürmeleri çok önemlidir. İş gittikçe daha uzaklaştıkça liderlik stilleri, zihniyetler, alışkanlıklar ve çalışma biçimleri artık her zamankinden daha fazla önem kazanmaktadır.
Kazanan kültürler insanlara olan güveni, işin şeffaflığını, başkalarını önemsemeyi ve sürekli öğrenmeyi kapsar. Zor zamanlarda bu önemli değerleri beslemek, firmaların dijital yeteneklerini korumasını, işleri halletmesini ve gelişmeye devam etmesini sağlayacaktır.
En iyi ihtimalle, Covid-19 salgını, şirketlerin beklediği ve beklenmedik çok çeşitli tehditlere dayanmasına olanak tanıyacak yeni, daha çevik, daha esnek, daha nazik ve daha insani iş yapma yollarına yol açacaktır.
Dr. İbrahim OĞUR
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
- Baş İş Müfettişi
KAYNAK: https://www.chathamhouse.org/