DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İŞVEREN,ÇALIŞAN VE İSG PROFESYONELLERİ İÇİN İŞYERİNDE KORONAVİRÜS ÖNLEMİNE KATKI SAĞLAYACAK SORU VE YANITLAR

Dr. İbrahim Oğur
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ, İŞ HUKUKU UZMANI, EĞİTMEN, DANIŞMAN, BİLİRKİŞİ
12.01.2021
747
A+
A-

 

İŞVEREN,ÇALIŞAN VE İSG PROFESYONELLERİ İÇİN

İŞYERİNDE KORONAVİRÜS ÖNLEMİNE KATKI SAĞLAYACAK

SORU VE YANITLAR

 

Bilindiği üzere, Korona virüs hastalığı (COVID-19), yeni keşfedilen virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. COVID-19 virüsü ile ENFEKTE olan çoğu insan, hafif ila orta derecede solunum yolu hastalığı yaşayarak hiçbir özel tedavi gerektirmeden iyileşebilmektedir.

 

Ancak, Yaşlı insanlar ile,  KARDİYOVASKÜLER hastalık, diyabet, kronik solunum hastalığı ve kanser gibi altta yatan tıbbi sorunları olan insanların COVİD- 19 Vakasını ciddi hastalık şeklinde geçirmesi daha yüksek bir olasılıktır.

 

Bulaşmayı önlemenin ve yavaşlatmanın en iyi yolu, COVID-19 virüsünün, neden olduğu hastalık ve nasıl yayıldığı hakkında yeterli bilgi sahibi olunmasıdır. Bunun en basit yöntemi, . Ellerimizi yıkayarak veya alkol bazlı bir ovucu kullanarak ve yüzümüze dokunmayarak kendimizi ve başkalarını enfeksiyondan korumamızdır. Buna kısaca TEMİZLİK, MESAFE ve MASKE Kullanımı diyoruz.

 

Yine bilindiği üzere; COVID-19 virüsü, ENFEKTE bir kişinin öksürmesi veya hapşırmasına bağlı olarak  tükürük damlacıkları veya burun akıntısı yoluşla bulaşmaktadır.  Bu nedenle solunumla ilgili görgü kurallarını uygulamamız önem arz etmektedir.  (örneğin, dirseğe doğru öksürerek).

 

Bu bağlamda; KORONA VİRÜS ile mücadelede bireysel olarak TEMİZLİK, MESAFEE ve MASKE Uygulaması önem arz etmektedir.

 

Bu çalışmamızda, KORONAVİRÜS PANDEMİ Vakasını, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından 18  soru başlığı altında verilecek  yanıtlarla ele alarak, işverenlerimize, İSG uygulayıcılarımıza ve çalışanlarımıza KORONAVİRÜS ile ilgili olarak bilgi verecek, bulaşıcılığını engelleyecek PROAKTİF yaklaşımlara ışık tutmaya çalışacağız.

 

  1. COVID-19 işyerinde bulaşabilir mi?

 

COVID-19, esas olarak solunum damlacıkları yoluyla veya KONTAMİNE (Enfeksiyon etkeninin vücut yüzeyi, eşyalar veya su, gıda gibi maddeler üzerinde bulunması)  yüzeylerle temas yoluyla yayılır. MARUZİYET,(Maruz kalma)

  • İşyerinde,
  • İşe giderken,
  • İşle ilgili olarak yerel toplum aktarımı olan bir bölgeye seyahat sırasında veya
  • İşyerine gidip gelirken meydana gelebilir.

 

  1. İşyerinde COVID-19 kapma riski nedir?

 

İşyerinde COVID-19’a maruz kalma riski, COVID-19 ile ENFEKTE olabilecek kişilerle sık fiziksel temasa geçme ve KONTAMİNE yüzeyler ve nesnelerle temas yoluyla başkalarının 1 metre yakınına gelme olasılığına bağlıdır.

 

  1. Çalışanlar, işyerlerinde COVID-19’a maruz kalma riskini nasıl değerlendirebilir ve önleyici tedbirler için nasıl bir  plan yapılabilir?

Bir iş sağlığı ve güvenliği danışmanının desteğini alan yöneticiler, önleyici tedbirler almak için maruz kalma riski olasılığını belirlemek için hızlı risk değerlendirmeleri yapmalıdır. Bu, her özel çalışma ortamı ve her iş için yapılmalıdır.

  • Düşük maruz kalma riski

Müşteri,  Konuk, Misafir, Alt işveren, Tedarikçi vb. kişilerle sık, yakın temas olmadan yapılan işler bu sınıfta yer almaktadır. Bu gruptaki çalışanların, Müşteri,  Konuk, Misafir, Alt işveren, Tedarikçi ve diğer iş arkadaşlarıyla asgari mesleki teması vardır. Bu tür işlerin örnekleri arasında uzaktan çalışanlar (yani, evden çalışmak), başkalarıyla sık yakın temasta bulunmayan ofis çalışanları ve tele hizmet sağlayan çalışanlar yer alabilir.

  • Orta maruz kalma riski

Müşteri,  Konuk, Misafir, Alt işveren, Tedarikçi vb. kişilerle yakın, sık temaslı işler veya görevler. Bu risk seviyesi, yüksek nüfus yoğunluklu çalışma ortamlarında (örneğin gıda pazarları, otobüs durakları, toplu taşıma ve en az 1 metrelik fiziksel mesafenin zor olabileceği diğer iş faaliyetleri gözlemlemek için) insanlarla sık ve yakın teması olan çalışanlar için geçerli olabilir. veya iş arkadaşları arasında yakın ve sık temas gerektiren görevler. Bu aynı zamanda toplumdan bulaşan bölgelerden dönen insanlarla sık teması da içerebilir. (Bu tür işlere örnek olarak perakende, eve teslimat, konaklama, inşaat, polis ve güvenlik, toplu taşıma, su ve sıhhi tesisatta ön saflarda çalışanlar verilebilir. )

  • Yüksek maruz kalma riski

COVID-19 olma olasılığı daha yüksek olan kişilerle yakın teması olan işler veya görevlerin yanı sıra muhtemelen virüsle KONTAMİNE olmuş nesneler ve yüzeylerle temas. Örnekler arasında COVID-19 olduğu bilinen veya şüphelenilen kişilerin sürücü ve yolcu arasında ayrılmaksızın taşınması, COVID-19’lu kişilere ev içi hizmetler veya evde bakım sağlanması ve COVID-19 olduğu bilinen veya şüphelenilen merhumla temas kurulması yer alır. Ölüm anında. Bu kategoriye girebilecek işler, COVID-19’lu kişilerin evlerinde hizmet vermek zorunda olan ev işçileri, sosyal bakım çalışanları, kişisel ulaşım ve eve teslimat sağlayıcıları ve ev onarım teknisyenlerini (tesisatçılar, elektrikçiler) içerir.

 

  1. İşyeri risk değerlendirmesini kim yapmalıdır?

 

İşverenler ve yöneticiler, çalışanlarla istişare içinde, tercihen iş sağlığı vei- İş Güvenliği Profesyonellerinin ( İşyeri Hekimi, İşyeri Uzmanı, Diğer Sağlık Personeli)  desteğiyle, işle ilgili COVID-19’a maruz kalma risk değerlendirmesini yapmalı ve düzenli olarak güncellemelidir.

 

  1. İşyeri risk değerlendirmesi için önemli hususlar nelerdir?

 

Her risk değerlendirmesinde olduğu gibi, KORONAVİRÜS ile ilgili RİSK Değerlendirmesinde de,

  • Çevre ve Yapılan işin ortaya çıkardığı Tehdit,
  • Kişisel koruyucu donanım

Gibi mevcut kaynaklar ve bunlara karşı alınacak koruyucu önlemlerin uygulanabilirliğini göz önünde bulundurulur. Yapılacak Risk değerlendirmesi işveren tarafından çalışanlara sağlanmış olan sosyal tesisler,  yatakhaneler gibi,  toplu barınma yerlerini de kapsamalıdır.

  • Güvenlik ve Polis
  • Gıda perakendeciliği,
  • Konaklama,
  • Toplu taşıma,
  • Teslimat,
  • su ve sağlık koruma gibi

Temel kamu hizmetleri ve diğer ön saflarda çalışanlar, sağlık ve güvenlik açısından mesleki tehlikelere maruz kalma riski altında olabilir. Yaş veya önceden var olan tıbbi koşullar nedeniyle şiddetli COVID-19 hastalığına yakalanma riski daha yüksek olabilecek çalışanlar, bireyler için risk değerlendirmesinde dikkate alınmalıdır.

  1. İşverenler işyerlerini ne zaman açacaklarına, kapatacaklarına veya yeniden açacaklarına ve / veya iş faaliyetlerini askıya alacak veya küçülteceklerine nasıl karar vermelidir?

 

Bir işyerini kapatmaya veya yeniden açmaya veya iş faaliyetlerini askıya almaya veya küçültmeye karar vermek, RİSK DEĞERLENDİRMESİNE, koruyucu önlemleri uygulama kapasitesine, uyum düzeyine ve Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu otoritesi yetkililerin tavsiyelerine dayanmalıdır.

 

  1. TÜM işyerlerinde COVID-19’a karşı korunmak için hangi temel önlemler alınmalıdır?

 

Tüm işyerleri ve işyerindeki tüm insanlar, Alt İşverenler ve İşyerine giriş çıkış yapan kişiler  için geçerli olan COVID-19 bulaşmasını önleme tedbirleri arasında alkol bazlı el dezenfektanı ile sık sık el yıkama veya dezenfeksiyon, öksürükleri örtme gibi solunum hijyeni, en az 1 metre veya daha fazla fiziksel mesafe ulusal tavsiyeler, mesafenin mümkün olmadığı yerlerde maske takılması, düzenli çevre temizliği ve dezenfeksiyonu ve gereksiz seyahatin sınırlandırılması. COVID-19 farkındalığını artırmak için personel ve yöneticiler için açık politikalar ve mesajlar, EĞİTİM ve ÖĞRETİM ŞARTTIR. COVID-19 hastalarının veya temaslılarının yönetimi de kritiktir; (örneğin, hasta olan veya semptomları gelişen çalışanların evde kalmasını istenmelidir.)

 

  1. İşyerlerinde ve orta risk altındaki işler için hangi ek önlemler alınmalıdır?

 

Orta risk altındaki işler için işyerleri;

  • Tüm ortak odalar,
  • Yüzeyler,
  • Zeminler,
  • Banyolar ve soyunma odaları dâhil olmak üzere Düzenli olarak dokunulan nesnelerin ve

yüzeylerin günde en az iki kez günlük olarak temizlenmesini ve dezenfekte edilmesini gerektirir. En az 1 metrelik fiziksel mesafenin tam olarak uygulanamadığı herhangi bir faaliyetin evvel emirde askıya alınması düşünülmelidir. Bu mümkün değilse, havalandırma artırılmalı, gelişmiş düzenli el hijyeni uygulanmalı ve personelin su sıçramalarına neden olabilecek temizlik prosedürleri sırasında uygun yüz maskeleri, gözlükler, eldivenler ve iş kıyafetleri giymelerini istenmelidir.  Ayrıca tüm koruyucu donanımların ve kullanımıyla ilgili EĞİTİM VERİLMELİDİR.  İşyerinde iş kıyafetlerinin değiştirilmesi ve yıkanması organize edilmelidir.

 

  1. İşyerlerinde ve yüksek risk altındaki işler için hangi ek önlemler alınmalıdır?

 

Yüksek risk altındaki tüm çalışma alanlarında;

  • Yürütülen faaliyetlerin askıya alınma olasılığı değerlendirilmelidir.
  • Düzenli el hijyenini geliştirilmelidir,
  • COVID-19 olduğundan şüphelenilen veya bilinen kişilerin evlerinde çalışması sağlanmalıdır.
  • Çalışması gereken işçiler için tıbbi maskeler, tek kullanımlık önlükler, eldivenler ve göz koruması sağlanmalıdır,
  • İşçiler enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamaları ve kişisel koruyucu ekipman kullanımı konusunda eğitilmelidir.
  • Önceden tıbbi sorunları olan, hamile veya 60 yaşından büyük işçilere yüksek riskli görevler verilmesinden kaçınılmalıdır.
  1. İşyerinde fiziksel bir mesafe ayarlarken nelere dikkat edilmelidir?

 

DSÖ,( Dünya Sağlık Örgütü)  işyerleri de dâhil olmak üzere tüm ortamlarda her bir kişi arasında en az 1 metrelik fiziksel bir mesafe bırakılmasını önermektedir.  Sağlık Bakanlığımızda bu doğrultuda çeşitli duyurular, İçişleri Bakanlığımız genelgeler yayınlamıştır.  Bulaşma iletimi,  kalabalık işyerlerinde gerçekleşebileceğinden, Yine DSÖ her işçi için en az 10 metrekare olmak üzere yeterli alan sağlanmasını önermektedir.

 

Çalışanlar, işyeri dışındaki olaylarda, toplumda ve Sosyal Tesislerde  de fiziksel mesafe normlarına uymaya teşvik edilmelidir.

 

İşverenler ve işçiler arasında risk değerlendirmesi ve istişare, işyerinde fiziksel mesafe tedbirlerinin oluşturulması ve uygulanması için çok önemlidir. Bu, iş istasyonlarının değiştirilmesini, ortak alanların ve ulaşım araçlarının kullanımının değiştirilmesini, kademeli çalışma vardiyalarını, ekiplerin bölünmesini ve işyerinde sosyal karışımı azaltmak için diğer önlemleri gerektirebilir.

 

İşyerinde fiziksel mesafe önlemleri belirli iş görevleri için uygun değilse, işin askıya alınıp alınamayacağı düşünülmeli ve bu mümkün değilse, ekran kullanımı, hapşırma koruyucuları, yüz maskeleri, geliştirilmiş el gibi ek koruyucu önlemler uygulanmalı,  hijyen, havalandırma ve dezenfeksiyon uygulanmalıdır.

 

Fiziksel mesafe tek başına COVID-19 bulaşmasını engelleyemez; el ve solunum hijyeni, çevre temizliği ve yaygın olarak dokunulan yüzeylerin ve nesnelerin dezenfeksiyonu, havalandırma, yüz maskeleri takılması gibi diğer sağlık önlemleriyle birleştirilmesi önemlidir. Bütün bunlara karşı mümkün olduğunca evde kalma politikası uygulanmalıdır.

 

  1. İşverenlerin hakları, görevleri ve sorumlulukları nelerdir?

 

İşverenler, işçiler ve Üst Kuruluşları (Sendikalar);  COVID-19’u önlemek ve kontrol etmek için İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleriyle  işbirliği yapmalıdır. Yönetim ile işçiler ve temsilcileri arasındaki işbirliği, işyeri ile ilgili önleme tedbirleri için çok önemlidir. İş sağlığı ve güvenliği alanında işçi ve işverenlerin hak ve sorumluluklarına ilişkin uluslararası çalışma standartlarına tam olarak uyulmalıdır.

 

İşverenler, çalışanlara ve çalışanlar arasından seçilmiş çalışan temsilcilerine danışarak, mühendislik ve idari kontroller yoluyla işyerinde COVID-19’u önlemek ve azaltmak için önlemler planlamalı ve uygulanmalı, yapılacak risk değerlendirmesine göre kişisel koruyucu ekipman ve kıyafetler sağlamalıdır. Alınacak Bu tür önlemler için çalışanlara herhangi bir maliyet yansıtılamaz.

 

İş sağlığı ve Güvenliği Profesyonellerinin tavsiyesi üzerine, 60 yaş ve üstü gibi ağır hastalığa yakalanma riski yüksek olan veya altta yatan tıbbi durumu olan çalışanları korumak için özel önlemlere ihtiyaç vardır.

 

Kayıt dışı ekonomi ve dijital çalışma platformlarındaki işçiler, küçük işletmelerde çalışanlar, ev içi ve geçici (Mevsimlik)  işçiler, işyerinde sağlık ve güvenliklerinin ve geçim kaynaklarının korunması konusunda geride bırakılmamalıdır.

 

Bilgiye erişim ve COVID-19’dan korunma, iş sağlığı ve Güvenliği hizmetleri ve AKIL SAĞLIĞI –  ANKSİYETE ve PSİKOSOSYAL destek dahil olmak üzere işyerinde çalışanlara Eğitim Desteği verilmeli,  hiçbir nedenle çalışanlar arasında verilecek bu eğitimde ayrımcılık olmamalıdır.

COVID-19’ un  bir mesleki hastalık olarak kabul edildiği için olası bir vaka SGK Kurumuna 3 gün içerisinde  rapor edilmelidir.

 

  1. İşçilerin hakları, görevleri ve sorumlulukları nelerdir?

İşçiler, işyerleri için oluşturulan iş sağlığı ve güvenliği ile enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirlerini takip etmek ve işveren tarafından verilen eğitimlere katılmakla yükümlüdür. İşçiler, yaşamları veya sağlıkları için yakın ve ciddi bir tehlike arz edebilecek her türlü durumu amirlerine bildirmelidir. İşçiler, yaşamları veya sağlıkları için yakın ve ciddi bir tehlike oluşturduğuna inanmak için makul gerekçeye sahip oldukları herhangi bir iş durumundan kendilerini uzaklaştırma hakkına sahiptir ve bu hakkın kullanılmasının bir sonucu olarak herhangi bir gereksiz sonuçtan korunmaları gerekir.

 

  1. İşyerleri COVID-19’un önlenmesi ve hafifletilmesi için nasıl plan yapabilir?

 

İşyerleri, iş sürekliliği planının bir parçası olarak ve risk değerlendirmelerinin sonuçlarına ve EPİDEMİYOLOJİK duruma göre COVID-19’u önlemek ve azaltmak için eylem planları geliştirmelidir.

Eylem planı ve önleyici tedbirler düzenli olarak izlenmeli ve güncellenmelidir. İşçilere ve temsilcilerine danışılmalı ve işyeri COVID-19’un geliştirilmesine, izlenmesine ve güncellenmesine katılmalıdır. Önleyici tedbirlerin etkinliğini ve işçilerin, ziyaretçilerin, müşterilerin, müşterilerin ve alt yüklenicilerin önlemlere uyumunu izlemek çok önemlidir. COVID-19 olduğu bilinen veya şüphelenilen biri işyerinde olduğunda planlar güncellenmelidir.

 

  1. Kamu önlemleri kaldırıldıktan hemen sonra işyerine dönüş yapılabilir mi?

 

İş tesislerine dönüş, farklı işler ve iş görevlerinin risk değerlendirmesine göre önleyici tedbirler alınarak önceden dikkatlice planlanmalıdır. Kapatma döneminde makinelerin ve tesislerin bakımının azalmasından kaynaklanan riskler gibi tüm olası güvenlik ve sağlık riskleri değerlendirilmelidir. İşe dönüş aceleye getirilirse ve aşamalı ve tedbirli bir şekilde yapılmazsa, hayatları riske atar ve sosyal ve ekonomik faaliyeti eski haline getirme çabalarını baltalamakla tehdit eder.

 

  1. DSÖ, bir işyerine giren kişilerin termal testini tavsiye ediyor mu?

 

Sıcaklık taraması, tüm COVID-19 vakalarını tespit edemez, çünkü ENFEKTE kişiler, bulaşma veya hastalık seyrinde erken dönemde, örneğin kuluçka döneminde veya diğer SEMPTOMLAR başlamadan hemen önce, bulaşıcı olsalar bile ateş olmayabilir. Bazı insanlar işe gelmemenin olası sonuçlarından endişe duyuyorlarsa ateş düşürücü bir ilaçla ateşi düşürebilirler. Yalnızca sıcaklık taramasına güvenmek, işyerinde, COVID-19’un yayılmasını durdurmayacaktır.

İşyerinde termal tarama, işyerinde COVID-19’u önlemek ve kontrol etmek için bir önlemler paketinin parçası olarak düşünülebilir. İşçiler, muhtemelen anketler kullanarak sağlıklarını kendi kendilerine izlemeye ve evde düzenli olarak kendi vücut sıcaklığını ölçmeye teşvik edilmelidir. İşyerleri, COVID-19 ile uyumlu semptomları olan çalışanları işyerlerine gelmekten caydırmak için “iyi değilse evde kalma” ve esnek hastalık izni politikaları benimsemelidir.

 

  1. DSÖ, işçilerin işyerinde (ofis veya diğerleri) maske takmasını tavsiye ediyor mu? Varsa, ne tür maskeler?

 

Maske takmak risk değerlendirmesine bağlıdır. Orta veya yüksek risk taşıyan işler ve görevler için, 60 yaş ve üstü kişiler için ve altta yatan sağlık sorunları olanlar için tıbbi maske ve diğer kişisel koruyucu ekipman sağlanmalıdır. Kumaş maskeler veya yüz kaplamaları şu anda genç insanlar ve fiziksel mesafenin elde edilemediği semptomları olmayanlar için önerilmektedir. Bu, virüsün kullanıcıdan (COVID-19 olabilecek ancak semptom göstermeyen) başkalarına yayılmasını önler. Düşük riskli işyerlerinde maske veya yüz kaplaması ile ilgili politika Bakanlık veya yerel mülki amirler tarafından yayınlanmış yönergelere uygun olmalıdır. Maskeler doğru kullanılmazsa bazı riskler taşıyabilir.

 

  1. Ofis havalandırması ve klima kullanımına ilişkin herhangi bir direktif var mı?

 

Tüm işyerlerinde temiz, temiz hava olmalıdır. Orta veya yüksek maruz kalma riski olan işler ve iş görevleri için, DSÖ, tercihen havanın yeniden SİRKÜLASYONU olmaksızın, doğal havalandırma veya yapay havalandırma yoluyla artırılmış bir havalandırma oranını önermektedir. Hava devri daimi durumunda, filtreler düzenli olarak temizlenmelidir.

 

  1. COVID-19 sırasında işçilere hangi ruh sağlığı ve PSİKOSOSYAL destek sağlanmalıdır?

 

COVID-19 PANDEMİ Vakası;

  • Hastalanma ve ölme korkusu,
  • Sosyal olarak dışlanma,
  • Karantinaya alma veya
  • Geçim kaynaklarını kaybetme gibi bir dizi endişeyle ilişkilidir.

 

ANKSİYETE  (Anksiyete bozukluğu kişinin kendini endişeli, kuruntulu, evhamlı, vesveseli, korku içerisinde, huzursuz veya kaygılı hissetmesidir.   )ve depresyon belirtileri, COVID-19 bağlamında insanlar için ortak tepkilerdir.

 

Tüm çalışanlara RUH SAĞLIĞI ve PSİKOSOSYAL destek sağlanmalıdır. Kapsamlı risk değerlendirmeleri, ruh sağlığı için ilgili mesleki tehlikelerin tanımlanmasına ve azaltılmasına yardımcı olabilir

COVID-19 bağlamında işyerinde ALINMASI GEREKEN sosyal önlemlere ilişkin hususlara  http://detammobilsaglik.com/  DETAM EVDE VE  İŞYERİNDE  SAĞLIK HİZMETLERİ “ adresimizden  erişilebilirsiniz.

 

Dr. İbrahim OĞUR

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı

(E. Baş İş Müfettişi)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.